Víz alatt - mikroszkóp alatt // vol. 1

 




A Biológia Intézettől nem messze találjuk a Holt-Marost, mely 1860 óta egy nagyjából 4 km hosszú holtágként nyújt otthon számos élőlénynek és gazdagítja Újszeged élővilágát. Különféle madarakkal, halakkal, hüllőkkel, kétéltűekkel és rovarokkal találkozhatnak az erre járók. Azonban sokkal kisebb lakók is megbújnak itt, megtalálásukhoz viszont mikroszkópra lesz szükségünk, ebben pedig a kíváncsi biológusok lesznek a segítségünkre!

Kik lakoznak a mélyben?
Egy-két cseppnyi víz elegendő ahhoz, hogy érdekesebbnél érdekesebb élőlényekkel találjuk magunkat szembe! De kik ők? Különféle baktériumokkal, algákkal, protozoákkal találkozhatunk, de ha szerencsénk van, még akár a híres-neves medveállatkákkal is összefuthatunk! Elegendő a vizsgálatokhoz egy egyszerűbb mikroszkóp és némi vízminta, lehetőleg törmelékesebb, iszaposabb részről.

Kerekesférgek
A kerekesférgek törzsébe tartozó osztályok tagjai 100-500 µm nagyságú organizmusok. A kerekesférgek fontos feladattal bírnak: szerves anyagokkal, baktériumokkal, algákkal táplálkoznak, szerepet játszanak a vizek tisztításában, de emellett  ők is táplálékul szolgálnak többek között a halivadékoknak is. A fejükön található jellegzetes csillós kerékszerv (rota) segítségével szűrik ki a tápanyagokat, szerves törmelékeket a vízből - és akár a horrorfilmek is ötletet meríthetnének tőle... 




Kovamoszatok
A kovamoszatok nevüket szilícium tartalmú, kemény kovahéjukról kapták, mely körbeveszi a sejtjüket, pórusain keresztül pedig mozgást segítő nyálkát bocsájtanak ki. Szabadon lebegve vagy az aljzathoz tapadva élnek, sárgás-barna színtesteket tartalmaznak. Az elpusztult egyedek vázai felhalmazódva hozzák létre a kovaföldet. Rendkívül fontos szerepük van fotoszintézisükön keresztül a szén-dioxid elnyelésében és az oxigén kibocsájtásában.




Paramecium
Talán az egyik legismertebb lakó a papucsállatka - már az általános iskolában is hallhat róla az ember, aztán az évek során sokszor előkerül még a biológia órákon. Külsejét borító csillóknak a mozgásban van szerepe, a szájnyilás közelében pedig a táplálékszerzésben működnek közre: általában kisebb egysejtűekkel és baktériumokkal táplálkoznak. Mikroszkóp alatt igen jól megfigyelhetők az egyes sejtszervecskéik, illetve a csillók mozgása is látható.


Forgalmi dugó a papucsállatkáknál:




Vorticella
Harang alakú állatkák, melyek a szabadonúszó formát követően kihorgonyozzák magukat valamilyen növény, törmelék vagy más élőlények felületére. Szájnyilásuk körül körben ciliák találhatóak, melyek csillókoszorút alkotnak és a táplálékszerzésben segítik őket. A nyélben található fehérjeszálak felelősek az összeugró és kinyúló mozgásért. Tengerben és édesvízben is megtalálhatók, baktériumokkal és különféle protozoákkal táplálkoznak. 






Nematodák
Fonálférgek törzse rendkívül változatos, különféle élőhelyekhez és életmódhoz alkalmazkodtak a törzs tagjai. Tengerben, brakkvízben, édesvízben, talajban és avarban is egyaránt találkozhatunk velük, de az olyan extrém környezeti feltételek mellett is képesek megélni, mint a szikes vizek és hőforrások. A szabadon élő fajok baktériumokkal, szerves törmelékekkel, más élőlényekkel táplálkoznak, de nagy számban találunk parazitákat is, melyek egészségügyi szempontból is jelentősek.




Planáriák
Az örvényférgek (Turbellaria) altörzsének tagjaival is gyakran találkozhatunk a vizekben. A planária elnevezést általánosságban is használják, bár ezen elnevezés alá számos különböző osztály is tartozik. Különféle protozoákkal, apró férgekkel, csigákkal táplálkoznak. Kültakarójuk csillós epidermisz, szájnyílásuk a test középtáján található, kiölthető garattal rendelkeznek. Rendkívüli regenerációs képességgel rendelkeznek! https://www.youtube.com/watch?v=hTC1eNTBXvE 




A biológus hallgatók az állatrendszertani órákon és gyakorlatokon ismerhetik meg a különböző állatcsoportokat, az órák során többek között taxonómiát, az egyes csoportok jellegzetes tulajdonságait és különböző evolúciós folyamatokat is meg kell tanulniuk a hallgatóknak. A tudás pedig nem csak a vizsgákon hasznosítható: az addig a diákon és könyvekben megismert élőlények ismerősek lesznek a természetben és a mikroszkóp alatt is! :)