Mikrobaművészet


Sok mindennel lehet festeni - akvarell, olaj, akril... Na de hogy jön ide a mikrobiológia??

A Federation of European Microbiological Societies (FEMS) minden évben meghirdeti a "Microbe Art Competition" eseményét, melyre egészen különleges alkotásokkal lehet nevezni - ezek a művek táptalajra kitoltott színes mikroorganizmusok segítségével készülnek. A lehetőségeknek csak a képzelet szab határt! A vásznunk az agar, ecsetünk az oltókacs, a színekhez pedig a baktériumok és gombák széles palettájából válogathatunk!


De miért is színesek ezek a mikroorganizmusok?

A baktériumok különböző okokból termelhetnek pigmenteket: funkciójuk lehet a sejtek működésében, védelmében és túlélésében. Az egyes pigmentek elnyelhetik az UV sugarakat, szabadgyököket köthetnek meg, oxidatív stressz ellen védhetik a sejteket, ezáltal gátolják meg a károsodásukat, de szerepet játszhatnak a fotoszintézisben vagy a membránok szerkezetének kialakításában is. Hasznos tulajdonságaikat az ipar is felfedezte: többek között textil és ételszínezékként, bioszenzorokként, táplálékkiegészítők gyártásában alkalmazzák a pigmenttermelő baktériumokat. Nem utolsó sorban pedig a kreatív kutatók munka utáni (közbeni? helyetti...?) szórakozását is biztosítják! :)


Több infó az eseményről: https://fems-microbiology.org/microbe-art-competition-for-international-microorganism-day-2021/

2021-es nyertesek: https://fems-microbiology.org/and-the-winners-of-microbeart2021-are/

Hogyan készülnek az alkotások? https://www.youtube.com/watch?v=LXwxU-nIcDY