Mi történt a Nyílt Napon?

    Január 15-én került megrendezésre az SZTE TTIK Kari Nyílt Napja az Agórában, ahol a Biológia Intézet munkatársai érdekes kísérletekkel és tájékoztatókkal várták az odalátogatókat. Bár az esemény egy időben zajlott budapesti EDUCATIO-val, rendkívül sokan látogattak el hozzánk is az ország minden tájáról. Az érdeklődőket Dr. Csontné Dr. Kiricsi Mónika tájékoztatta a képzésekkel és felvételivel kapcsolatos tudnivalókról, de sokan tették fel kérdéseiket később az eseményen segítő oktatóknak és hallgatóknak is.


    A látogatók azonban nem csak kérdezhettek - számos kísérletet és eszközt ki is próbálhattak a standoknál. A biológia különböző szegleteibe pillanthattak be: az Ökológia Tanszék asztalánál gyűjteményeket, különféle preparált rovarokat vizsgálhattak meg mikroszkóp alatt az érdeklődők, a Biokémiai és Molekuláris Biológiai Tanszék munkatársai a DNS kivonás rejtelmeibe vezették be a látogatókat, akik némi kivi gyümölcs segítségével ki is próbálhatták az eljárás "házi módszerét". Csontokkal, koponyákkal és izgalmas történetekkel várták az Embertani Tanszék munkatársai a látogatókat, a bátrabbak kézbe is vehették az érdekes múltú csontokat. A Mikrobiológiai Tanszék standjánál mikroszkópon keresztül nézhettek a Holt-Marosból származó vízminták mélyére, egy-egy Petri-csészén pedig különféle tárgyakról, bőrről, környezetből vett mintákból nőtt mikroorganizmusok váltak láthatóvá, emlékeztetve a nézelődőket: a mikrobiológia mindenhol körülvesz bennünket, még akkor is, ha nem látjuk! Különböző növényi metszeteket és paradicsom szőröket vizsgálhattak meg mikroszkóp alatt és epidermisz nyúzatokat is készíthettek az érdeklődők a Növénytani Tanszék munkatársainak vezetésével. Az érdeklődők megismerkedhettek a növényi stressz fogalmával és kipróbálhatták szárazság-stresszelt búzában felhalmozódott prolin kimutatását is.

Reméljük, hogy látogatóink hasznos információkkal, élményekkel tértek haza és nemsokára egyetemünk új hallgatóiként láthatjuk viszont őket!