Pár szó a képzésekről...

Elkezdődött a 2022-es év: az egyetemistáknak még javában tart a vizsgaidőszak, de a középiskolások sem unatkoznak - hamarosan dönteniük kell, mely egyetemeket jelölik meg és az érettségi is vészesen közeleg...

Miért érdemes Szegedre jönni? Mit adhat a szegedi biológia képzés? Ez a blogbejegyzés most ezt a témát járja körül!


SZTE TTIK Nyílt Nap 2022

Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kara január 15-ikén nyíltnapot tart, ahol sok-sok szak között természetesen a biológia is ott lesz! A Biológia Intézet munkatársai egy-egy tanszéket képviselnek, kísérleteket mutatnak be és tájékoztatnak a képzésekkel kapcsolatban minden érdeklődőt. Bár sok hasznos információ megtalálható az egyetem és a kar honlapjain, mindenképpen érdemes ellátogatni a nyíltnapra, ugyanis nem csak oktatók, de hallgatók is jelen lesznek az eseményen, akiktől bátran lehet kérdezni a szakokkal, képzéssel és az egyetemi élettel kapcsolatban is!

Esemény helyszíneSzent-Györgyi Albert Agóra (6722 Szeged, Kálvária sgt. 23.), 2022. 01. 15. 9:30-13:00

Facebook eseményhttps://www.facebook.com/events/435624074649263?active_tab=about

Bővebben a Nyíltnaprólhttp://sci.u-szeged.hu/kozepiskolaknak/nyilt-napok/szte-ttik-kari-nyilt-nap

Milyen képzéseket kínál a Biológia Intézet?

Az Intézeten belül a biológia és biomérnöki alapképzés (BSc), illetve biológus mesterképzés (MSc) zaljik.

Az alapképzés a biológia esetében 6 félév, azaz 3 év. Minden félévet egy-egy vizsgaidőszak követ, ahol az adott félév kurzusaiból kell írásban vagy szóban számot adni. A képzés elején főleg az alapozó tárgyak a hangsúlyosak (biológia, illetve kémia, matematika, fizika, földrajz, informatika), ezt követően indulnak a specializáltabb kurzusok (állat- és növényszervezettan/élettan, molekuláris biológia, biokémia, genetika, mikrobiológia, biotechnológia, genetika, élettan, ökológia, stb...). A hallgatók nagy létszámú előadásokon vesznek részt, emellett a legtöbb tárgyból gyakorlati és kis csoportos szemináriumi kurzusok is vannak.


A képzés második felében be kell csatlakozni egy tanszék vagy kutatócsoport munkájába, ahol szakdolgozatot kell írni az ott végzett munkából és eredményekből, majd a harmadik év végén megvédeni azt, illetve a képzés zárásaként záróvizsgát kell tenni az elmúlt évek tananyagaiból.
Kötelező két félévnyi testnevelés teljesítése - erre azonban széles körből választhatnak a hallgatók: különféle edzések (aerobik, spinning, kardio, stb.) mellett tenisz, gör- és jégkorcsolya, kosárlabda, foci, kézilabda, asztalitenisz, falmászás és még megannyi sport közül lehet válogatni. A bátrabbak akár az ejtőernyőzést vagy a vitorlázást is kipróbálhatják! Nyelvtanulásra is bőven van lehetőség: az alapfoktól a szakmai szintig számos nyelv (pl. angol, német, olasz, francia, orosz, kínai, finn, stb...) közül választhatnak a hallgatók. Emellett 3 hetes szakmai gyakorlatot is teljesíteni kell, ehhez az egyetem is ajánl helyeket (Füvészkert, Gabonakutató, Vadaspark, stb.), de akár a hallgatók is kereshetnek biológiához kapcsolódó gyakorlati helyeket (pl. cégek, laborok, állatorvos, nemzeti parkok, stb.). (További információk a biológia képzésről)


A biomérnöki BSc esetében 7 félévet kell teljesíteni, ez a TTIK és a Mérnöki Kar közös képzése. A biológiai kurzusok esetében sok az átfedés a biológia képzéssel, azonban nagyobb az aránya a fizika, kémia, informatika és matematika tárgyaknak, emellett pedig egy 6 hetes szakmai gyakorlatot kell elvégezni. A második évben szakirányt kell választani: alkalmazott biotechnológia, élelmiszerminősítő és környezetvédelmi biomérnök irányba szakosodhatnak a hallgatók. Aki a biológia mellett érdeklődik a mérnöki tanulmányok iránt is, annak a lehető legjobb választás! Az intézményünkben jelenleg nem folyik biomérnöki mesterképzés, a hallgatók a sikeres végzést követően elhelyezkedhetnek különböző cégeknél vagy más szakok mesterképzésén folytathatják tanulmányaikat. (További információk a biomérnöki képzésről)

Az alapképzés sikeres teljesítése után mi mindenképpen ajánlani szoktuk a mesterképzést - bár természetesen a BSc-vel is el lehet helyezkedni, egyrészt a teljes biológusi képzettséget a BSc és MSc elvégzése adja, emellett pedig szélesebb körben, jobb lehetőségek közül válogathat a frissen végzett biológus. A mesterképzés még 4 félév (2 év), ebben az esetben pedig már specializációt is kell választani (molekuláris-, immun és mikrobiológia, bioinformatika, növénybiológia, ökológia, stb.). A jelentkező hallgatók jelenleg két MSc képzés közül választhatnak: biológus MSc és molekuláris biológus MSc - mindkét képzésre a biomérnöki alapszakot végzettek is jelentkezhetnek! A két éves képzés végére szintén egy szakdolgozatot (diplomamunkát) kell megírni és megvédeni, illetve teljesíteni az államvizsgát. (További információk: biológus MSc; molekuláris biológus MSc)

Az MSc-t elvégezve választhat a frissen végzett hallgató: kereshet munkahelyet, elhelyezkedhet biológiával, gyógyszeriparral, élelmiszeriparral, agráriparral, biotechnológiával, genetikával, stb. kapcsolatos cégeknél, laboroknál, vagy becsatlakozhat valamilyen kutatócsoport munkájába (pl. a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban http://www.brc.hu/); másik lehetőségként pedig folytathatja az egyetemi pályafutását doktorandusz (PhD-s) hallgatóként.


A PhD képzés 4 év (8 félév), azonban ez már kicsit más tészta - állami ösztöndíjas képzésre jelentkezett hallgatók havi (fizetésnek megfelelő) ösztöndíjjal végezhetik tanulmányaikat. Az első két évben még tárgyakat kell teljesíteni, illetve a második év végén komplex vizsgát kell tenniük a doktoranduszoknak, emellett pedig kutatói munkát végeznek. A második két év már legfőképp a kutatásról és a disszertáció megírásáról szól. Emellett számos ösztöndíjra és pályázatra nevezhetnek, külföldi egyetemekre látogathatnak, oktatást vállalhatnak, konferenciákra járhatnak - remek lehetőséget ad a doktori képzés az elméleti és gyakorlati ismeretek bővítésére, ismeretségek kialakítására, a szakmai életút megalapozására.

A hallgatók tanulmányaik során számos szociális és tanulmányi ösztöndíjra (Bursa Hungarica, Szeged Városi Ösztöndíj, Sportösztöndíj, Sófi József Ösztöndíj, Hallgatói Kutatói Ösztöndíjak, stb.), illetve városi tanulóbérletre pályázhatnak. (További információk)

Fontos megemlíteni még az ERASMUS-t: ennek segítségével a hallgatók 1-1 félévet tölthetnek el egy általuk választott külföldi egyetemen. Mindenképpen ajánljuk, egyrészt hatalmas lehetőség új tapasztalatok és tudás szerzésére, nyelvtanulásra; de emellett hatalmas élmény is, hisz a tanulás mellett az utazásra, az ország megismerésére és új barátságok szerzésére is alkalmat ad egy ilyen lehetőség. Európán belül és kívül is számos ország egyetemeivel áll szoros kapcsolatban az SZTE! (További információk az ERASMUS-ról)



Végezetül: miért is érdemes Szegedre jönni?

Talán az egyik legélhetőbb város Magyarországon - tényleg minden megtalálható itt, amire szükség van, akár tanulásról, akár szórakozásról vagy a hétköznapi életről legyen szó. Szegeden egész évben pezseg az élet: minden szeptemberben közel 20 ezer egyetemista érkezik a városba, de nyáron sincs hiány a programokból, ha csak a legnagyobbakat említenénk, a Szabadtéri Játékok és a SZIN is rengeteg látogatót vonz. A hallgatókat számos kollégium és az albérletek széles választéka várja. A Hallgatói Önkormányzatok egész évben szerveznek programokat a hallgatóknak (gólyatábor, gólyabál, gasztro-, és kocsmatúrák, szakestek, bálok, bulik, múzeumlátogatások, jégkorcsolya estek, stb.). Szeged utánozhatatlan hangulatú város, nem mindennapi érzés a Dóm árnyékában órára sietni vagy biciklivel suhanni át a Tisza feletti Belvárosi hídon és az Erzsébet Ligeten keresztül a Biológia Intézet felé.


További információk a felvételivel, képzésekkel kapcsolatban: http://www.bio.u-szeged.hu/biologia-celcsoport/felvetelizoknek

Amennyiben kérdésed van, keress minket bátran Facebook oldalunkon, messengeren keresztül: https://www.facebook.com/bioszeged

Várunk sok szeretettel a Nyílt Napon! :)